NLP og coaching

NLP ble opprinnelig utviklet som en moderne terapiform, som skulle hjelpe mennesker med å skape de endringene de ønsket, på en mye raskere måte enn mange av datidens terapier.

Coaching i den formen vi kjenner det i dag, ble også utviklet på 70-tallet, i første omgang som sportscoaching, hvor man som noe nytt stilte spørsmål til sportsutøveren, slik at han/ hun selv fant svarene sine (f.eks. «hvordan skal du holde tennisketsjeren for å forbedre slaget ditt?» «hvor mye skal du trene på det før du kan ta neste steg?»). En av foregangsmennene i denne formen for coaching var Timothy Gallwey, som arbeidet ut fra premissen, at ‘motstanderen i ditt eget hode er større og sterkere enn motstanderen på den andre siden av nettet’.

Da bedrifts-coaching og såkalt Life-coaching ble populært i Skandinavia på 90-tallet, begynte man raskt å kombinere NLPs kommunikasjons- og spørreteknikker med ideen i coaching, og utviklet dermed både NLP og Coaching, til det vi i dag kaller NLP Coaching.  

NLP Coaching bygger både på den opprinnelige ideen om at coachee (den som blir coachet) har svarene, mens coachen er den som stiller spørsmålene, men ikke har svar. Men NLP coachen kan også kombinere samtalen med en NLP teknikk eller øvelse, som kan hjelpe til å frigjøre indre tanke-blokkeringer.

Er det lett å lære å coache?

Man kan temmelig fort lære de grunnleggende modellene i coaching, og deler av spørreteknikken. Men det er to ting som tar tid å lære:

Det ene er den indre tilstanden man skal være i som coach, en tilstand hvor man ikke kommer med gode råd, men er den som spør og støtter til å rydde blokkeringer av veien – men som ikke har en mening om det målet, som coachee beveger seg frem imot. For de fleste mennesker tar dette noe tid, for noen mennesker faktisk flere år å lære å styre sitt eget sinn på denne måten.

Det andre er å lære å kunne høre hvordan coachee tenker, og dermed skjønne hvilke spørsmål eller hvilken teknikk som vil være mest nyttig for å støtte coachee. I NLP er man like mye opptatt av strukturen i det som sis, altså hvordan det sis, som av innholdet. Også det tar tid å lære, fordi vi vanligvis bare er opptatt av innholdet.

NLP Coaching Practitioner utdannelsen begynner vi å lære alt ovenstående, og man lærer å jobbe med enkle coachingmodeller, som kan støtte andre til å nå sine mål.

NLP, Coaching og Enneagrammet

Vi synes det er svært nyttig å inndra Enneagrammet i coaching, da det gir en nøkkel til å forstå coachee’s tankegang, og forståelse for hva som kan være tankemessige blokkeringer. Vi anbefaler derfor alle som jobber med coaching, å kombinere sin utdannelse med Enneagrammets psykologiske helhetsforståelse. 

Les også artiklene 'Hva er NLP?' og 'NLP tankegang'. - Les om utdannelsen til NLP Coaching Practitioner her. 

Kurs-og-Coaching-logo

Kontakt oss

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Eller ring på tlf. (+47) 46 93 60 30

 

Adresse

Torggata 1, 6.et.
0181 Oslo

Meld deg på vårt nyhetsbrev