Hva er NLP ? - en kort introduksjon

NLP står for Nevro Lingvistisk Programmering, og er en psykologisk verktøykasse full av praktiske modeller og enkle teknikker som kan brukes til å forbedre kommunikasjon, forhandling, målsetning og personlig motivasjon. NLP inneholder dessuten teknikker til bla. å slippe uhensiktsmessige overbevisninger, og dermed og dermed skape varige forandringer i den måten man tenker og reagerer på.

På tross av det merkelige navnet – som forklares senere i artikkelen – er NLP ikke mystisk. Det bygger på en forståelse av hvordan hjernen vår fungerer.

Historien

NLP startet på University of California på 1970 tallet, hvor det ble utviklet av Richard Bandler og John Grinder. Deres mål var å finne frem til en rekke praktiske teknikker som kunne hjelpe mennesker med å skape de forandringene de ønsket. Hva er det som får mennesker til å sitte fast i problemer, og hva må til for å komme seg videre ?

Med dette som mål begynte Bandler og Grinder å studere tanke- og kommunikasjonsmønstre hos suksessfulle mennesker. Og i den forbindelsen interesserte de seg for hva tanker egentlig består av.

Hva tanker består av

Bandler og Grinder delte tanker opp i 4 elementer: indre bilder, selvsnakk, lyder og kropppsfornemmelser. De fant frem til, at måten man tenker på et emne på er utrolig viktig for hvor godt man lykkes med det. F.eks. fant de frem til, at mennesker som har lett for å nå sine mål ser et indre bilde av seg selv i målsituasjonen, og at det indre bildet er stort og lyst og ofte har en støttende lydside (folk som klapper eller en oppmuntrende stemme). Omvendt er det for mennesker som har vanskelig for å nå sine mål: de lager indre diffuse bilder, ofte i svart-hvit eller grå nyanser, og de ser ikke seg selv i målet. Lydsiden består ofte av en indre stemme som sir ”det går nok ikke”.
Ut fra disse iakttagelsene og andre utforskninger av hvordan sinnet vårt fungerer, skapte de NLP.

Hvorfor heter det NLP?

Navnet NLP valgte Bandler og Grinder fordi det beskriver hva som skjer i hjernene våre: vi programmerer ustanselig os selv gjennom våre vante nervebaner (Nevro) til å ha det bra eller dårlig, til å være motiverte eller umotiverte. Tankegangen vår avspeiles i språket (Lingvistisk). Språket kan også brukes til å støtte andre til å endre gamle mønstre, såkalt gammel «programmering».  
NLPs teknikker kan brukes til å lære, hvordan man kan bruke sin hjerne mer hensiktsmessig. Eller med et sitat av Richard Bandler: Vi har fått verdens mest avanserte PC i fødselsgave – men vi fikk ikke med bruksanvisningen!” NLP er et forsøk på å gi en bruksanvisning, for å kunne skape noen bedre indre programmer, som gir bedre resultater.

NLP modeller og teknikker

NLP inneholder svært lite teori, da det først og fremst er en praktisk psykologi-form. NLP har som sagt en lang rekke enkle teknikker, som kan bruke til å endre tanke- og handlemønstre, slik at man reagerer annerledes på omverden. NLP har dessuten en rekke modeller for hvordan man ved hjelp av språket kan støtte andre til å tenke annerledes, og NLPs modeller er derfor svært nyttige i coaching.

NLP har enkle og virkningsfulle modeller til bl.a. å :
- Forbedre relasjoner privat og profesjonelt
- Sette seg tydelige mål og vite hva som skal til for å gjennomføre dem
- Skape endringer i begrensende tankemønstre
- Utvide sin evne til lyttende nærvær for å kunne støtte andre
- Øke sin evne til å forberede og evaluere et viktig møte
- Skape bedre indre balanse og minimere stress
- Oppdage og endre begrensende overbevisninger
- Bli mer bevisst på hva som egentlig er viktig, og hvordan realisere flere av drømmene sine
- Vokse og utvikle seg, utvikle større fleksibilitet og dermed få flere muligheter
- Lære å coache andre til å nå sine mål

Les også artiklene 'NLP og Coaching' og 'NLP tankegang'. - Les om utdannelsen til NLP Coaching Practitioner her.

Kurs-og-Coaching-logo

Kontakt oss

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Eller ring på tlf. (+47) 46 93 60 30

 

Adresse

Torggata 1, 6.et.
0181 Oslo

Meld deg på vårt nyhetsbrev