• img 3161-5

  • temakveld

  • intervju-4-2

  • h-underviser4

søndag, 15 mars 2015 13:03

«Jeg lager ikke drama» – om type 4

Skrevet av

Mennesker av type 4 – Romantikeren/ Individualisten – er mennesker med en livlig fantasi, som de ofte bruker til å sette en kreativ og annerledes vri på tingene, hva enten det handler om å skape et nytt logo til firmaet, skrive en artikkel eller dekorere en kake. De liker å betrakte seg selv som unike, og å skape noe som er unikt, utover det vanlige.  Mange 4ere er også flinke til å skape vakre bilder, skrive dikt, bøker eller på annen måte uttrykke deres rike indre følelsesliv. 4eren kalles derfor ofte ‘Kunstneren’. Men langt fra alle 4ere er kunstnere, men bruker i stedet deres fantasi til å forbedre og endre på det de jobber med, så det konstant oppleves som en liten eller større forbedring. Eller de kombinerer fantasien med deres glede for det estetiske og skaper et vakkert hjem.

Mange 4ere kjenner seg ikke igjen i typen, fordi de opplever seg selv som svært mentale. Så mentale, at jeg har opplevd en amerikansk Enneagram-underviser kalle typen for ‘The Intellectual Individualist’. Og det er sant, at det er mange tanker og ofte mye filosofi rundt livet og døden og meningen med det hele hos mennesker av type 4.

Ett av de trekkene vi beskriver ved type 4 er at de lager drama. Når kursdeltakere hører om dette er det noen som sier, at de er i hvert fall ikke 4ere, for «Jeg er jo ikke noen drama-queen!». Nei, den som lager et stort, ytre drama, hvor man skrikende velter stolen overende og går ut av rommet i voldsom fart er ikke nødvendigvis en type 4. (Selv om det kan være det. Jeg husker i hvert fall at jeg selv har gjort det i et par anledninger da jeg var ung J).

Når vi snakker om 4erens drama mener vi vanligvis det indre dramaet som foregår mange ganger i løpet av en dag. For eksempel: Man skal på et møte et sted i byen, er sent ute, men finner ikke frem, og telefonen har ikke mer batteri. Det er her dramaet/ følelsene går i gang: «Hva gjør jeg nå, jeg kommer for sent, jeg finner det ALDRI !». Man blir så oppslukt av følelser at man ikke er tilstede og nesten kjører på en annen bil, og nå er man for alvor oppskaket og tett på å grine.

Eller: Man skal ordne noe på PC ‘en, men den vil absolutt ikke det man selv vil, og man får en følelse av å være i fritt fall mot avgrunnen (!), sikker på at man ALDRI finner ut av det, og det er ingen hjelp å hente noe sted.

Ja – det er et drama. Og ofte har man selv vært med på å skape det, helt ubevisst. Man har glemt å lade mobilen.  Man har glemt at bilen mangler bensin. Man har utsatt en oppgave til siste liten. Man har ikke kjøpt printerblekk. Og så videre. Og når tingene skjer føler man seg forferdelig liten og alene i verden og ønsker at noen ville hjelpe, for dette klarer man i hvert fall ikke selv.
Det er det vi mener med et drama.
Man kan lære å le av seg selv over at man gjør det – igjen. Selv om det i reglen er svært vanskelig å le mens man er i situasjonen.
Man kan også bli så lei av det at man skaper et liv som er mindre dramatisk, ved f.eks. å få gode rutiner for ladning av mobilen, innkjøp av printerblekk osv. Man kunne kalle det å være bedre forberedt, hvilket ville være en nyttig bruk av det mentale. Men – mange 4ere ønsker dypest sett ikke dette. De ønsker å bevare dramaet, fordi store følelser får dem til å føle seg i live, fordi orden og selvdisiplin er kjedelig. Fordi livet blir «leverpostei» når det ikke er følelser.

Personlig synes jeg (som sagt er jeg selv 4er) at det er en lettelse å slippe dramaene. Jeg liker den roen jeg skaper for meg selv når det er orden på tingene – jeg liker å bruke trygghetspunktet mitt, type 1, til å fokusere på oppgaven og skape et liv som gir mening og glede.  Og når jeg allikevel lager drama, så spør jeg meg selv: «Er dette virkelighet eller et drama?» og forsøker å stoppe det. Det lykkes iblant J.

Helene Makani

Jeg har undervist i Enneagrammet siden 1997, og interesserer meg for hvordan dette fantastiske verktøyet kan brukes til personlig utvikling, større toleranse og bedre relasjoner. Les mer om coaching, kurs og foredrag på www.makanikurs.no

2 Kommentarer

  • Kommentar-lenke Knut tirsdag, 17 mars 2015 13:19 Skrevet av Knut

    Veldig nyttig med eksemplifiseringen på hvordan vi firere kan lage drama. Fikk en aha opplevelse nå. Jeg har hele tiden trodd jeg utsatte oppgaver av frykt for at de ikke skulle bli utført bra nok, både i forhold til egne krav og av frykt for andres bemerkninger og kritikk. Nå er det mulig jeg i tillegg utsetter for å skape litt ekstra drama og lidelse. Skal liksom ha litt «vondt i magen» av og til.

  • Kommentar-lenke Linda søndag, 15 mars 2015 13:19 Skrevet av Linda

    Dette var artig lesning! For jeg, som er en syver, kan godt kjenne meg igjen i disse små dramaene du beskriver. Og i likhet med deg, er jeg glad for å slippe flere av dem ved å planlegge litt bedre, noe som ikke alltid lykkes, siden det er så mye annet som er morsommere enn å planlegge innkjøp av bensin og printerblekk… Forskjellen på meg og de fleste firere, er at jeg ikke trenger disse dramaene for å føle meg levende. Min mor derimot, som er en vaskeekte firer, kan visst ikke leve uten dem. Hun har aldri hodepine, kun migrene. Det er aldri litt vondt, det er grusomme smerter! Og mangler hun sitt favorittpålegg i kjøleskapet, eller får laget kaffen litt for sterk, er det full krise. Jeg tror det er i tilnærmingen til disse små krisene/dramaene at typene er mest forskjellige. For mens min krise er fort overstått; jeg trekker på skuldrene og finner på noe annet, så har ikke min mor det på samme måte. Når jeg kommenterer hennes kriser med «Jammen, kan du ikke bare…..» blir hun dypt fornærmet og synes jeg er lite forståelsesfull. Og de gangene jeg prøver å ta hennes kriser på alvor, får jeg likevel høre at jeg aldri har forstått henne og at alt er mye enklere for meg. Det er da jeg tenker at været kan vi ikke forandre, men vi kan kle oss etter forholdene, noe som tilsynelatende er enklere for en syver enn for en firer. Men så blir jo dramaet borte når man har på seg regntøy og gummistøvler når det regner…

Skriv en kommentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Kurs-og-Coaching-logo

Kontakt oss

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Eller ring på tlf. (+47) 46 93 60 30

 

Adresse

Torggata 1, 6.et.
0181 Oslo

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Cookies gjør det lettere for oss å gi deg våre tjenester. Med bruk av våre tjenester tillater du oss å bruke cookies.