• img 3161-5

  • h-underviser4

  • temakveld

  • intervju-4-2

tirsdag, 03 januar 2017 12:04

Godt Nytt år for Relasjoner

Skrevet av

Godt Nyttår! Hva ønsker du deg av 2017 ?
En av de tingene de fleste ønsker seg, er forbedringer av et eller flere områder av livet. Mange mennesker fokuserer på kroppslige nyttårsforsetter, de ønsker å tape seg eller komme i bedre form. Det er noe man til en viss grad kan kontrollere, og det er konkret og lett å måle.

Men hva med å forbedre relasjoner? Å forbedre relasjonen til partneren, søsteren, moren, faren, besteforeldrene – eller sjefen, kollegaen, medarbeiderne eller det irriterende medlemmet av sportsklubben din ?

Det er mindre håndgripelig, men i høyeste grad målbart. Det gir en helt sikker gevinst i form av større glede i hverdagen. Og det gir minst like stor helsegevinst som å gå i fitness-sentret, ja noen forskere mener at effekten på helsen vår er enda større!*

Problemet er, at det vi har lært om relasjoner dels bygger på det som vi så foreldrene våre gjøre, dels på forsøk-feil metoden opp igjennom oppveksten, inntil vi stivner i en form, som vi stort sett bruker resten av livet. Også selv om denne formen iblant gir veldig dårlige resultater.

Enneagrammet blir ofte brukt som en slags ‘selskapslek’, som et slags horoskop: nå skal jeg finne ut av hvem jeg er. Man leser om typen sin, og de andres, og synes det er interessant og morsomt. Men ideen i Enneagrammet er at vi skal bruke det til å legge merke til oss selv, til motivasjonen og adferden vår, og hvilken effekt denne adferden har på andre. Vi får en slags mal, så vi vet hva vi skal se etter. Vi kaller det for å ‘våkne opp’ til oss selv. Det er ikke så enkelt i begynnelsen, og det kan være litt ubehagelig – men det er fantastisk nyttig. For når vi får bevissthet om adferden får vi også mulighet for å endre den.

Det krever en innsats og en vilje, og akkurat som å trene kroppen krever det også vedholdenhet. Det er ikke noe vi blir ferdig med, men det er noe som blir en ny, bedre vane, og lettere og lettere. Og på samme måte som en Personlig Trener kan støtte utviklingen av kroppen, så kan en Coach eller Lærer støtte utviklingen av sinnet.

Gevinstene er store: mennesker av alle slag blir mer behagelige å være sammen med, du får et større nærvær og dermed glede av dine personlige relasjoner – og tenk, de andre endrer seg, når du endrer deg! Det høres merkelig ut, men enhver som underviser i kommunikasjon vet, at når den ene part endrer sin kommunikasjon vil det påvirke den andre.

Dessverre har de fleste mennesker den motsatte tilgangen til kommunikasjon: de forsøker å få andre mennesker til å endre seg først. Men hvem har lyst til å ‘bli endret på’ ? Nei, vel?

Men du som selv kan velge, og som får innsikten gjennom Enneagrammet, og dermed også en forståelse for hvorfor de andre er som de er - du kan endre deg .

Så hva er egentlig ditt nyttårsforsett for 2017 ?

*Kilde: Dr. John Gottman: Hemmelighetene bak et lykkelig parforhold (Panta 2015), s. 26.

Helene Makani

Jeg har undervist i Enneagrammet siden 1997, og interesserer meg for hvordan dette fantastiske verktøyet kan brukes til personlig utvikling, større toleranse og bedre relasjoner. Les mer om coaching, kurs og foredrag på www.makanikurs.no

Skriv en kommentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Kurs-og-Coaching-logo

Kontakt oss

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Eller ring på tlf. (+47) 46 93 60 30

 

Adresse

Torggata 1, 6.et.
0181 Oslo

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Cookies gjør det lettere for oss å gi deg våre tjenester. Med bruk av våre tjenester tillater du oss å bruke cookies.